בלעדיות
בלעדיות של מי?
הבלעדיות יכולה להיות של המפיץ או הסוכן ויכולה להיות של הספק.
כך, ספק יכול להתחייב כלפי מפיץ או סוכן, כי אותו מפיץ או סוכן יהא המפיץ או הסוכן הבלעדי של מוצריו של הספק או של סוג מסויים של מוצריו של הספק או בטריטוריה מסויימת.
כמו כן, יכול להיות זה המפיץ או הסוכן שמתחייב בפני הספק, כי לא יפיץ מוצרים מתחרים למוצריו של הספק, או יפיץ מוצרים כלשהם שאינם של הספק אף אם אינם מתחרים במוצריו וישקיע את כל מרצו וזמנו בהפצת מוצריו של הספק.
ההבחנה בין מפיץ בלעדי למפיץ שאינו בלעדי
ההבחנה בין מפיץ בלעדי או סוכן בלעדי לכזה שאינו שאינו כזה מתבטאת באופן שהדבר מוגדר בהסכם ההפצה או הסוכנות עם הספק. במידה וקיימת התחייבות של הספק כלפי המפיץ או הסוכן, כי הם ישווקו את מוצריו באופן בלעדי, או חלק ממוצריו או בטריטוריה מסויימת, הרי שמדובר במפיץ או סוכן בלעדי. יחד עם זאת, הבחנה זו היא הבחנה מהותית, וככל שמפיץ או סוכן לא הוגדר בהסכם עם הספק כמפיץ או סוכן בלעדי, הרי שהוא להיחשב כמפיץ או סוכן יחיד לעיתים גם למפיץ או סוכן בלעדי.
ההבחנה בין מפיץ יחיד למפיץ בלעדי
לעיתים יכול להיות מצב של מפיץ שאיננו בלעדי אך הינו מפיץ יחיד. מדובר במצב ביניים. מצד אחד זוכה המפיץ לשוק שכולו נתון לו אולם מנגד מרחפת האפשרות שהספק יבחר להתקשר עם גורמים נוספים באותו השוק. יחד עם זאת, להבגדיל מהמפיץ הבלעדי, המפיץ היחיד אינו יכולה להסתמך על העובדה כי הוא פועל לבד בשוק, כפי שיכול המפיץ הבלעדי. מסיבה זו, החובות ההדדיות של היצרן והמפיץ היחיד חלשות יותר מהחובות ההדדיות בין ספק ומפיץ בלעדי.
אחד מן המבחנים בין מפיץ יחיד למפיץ בלעדי הינו באמצעות קיומה של הסכמה בין הצדדים על מכסת שיווק הצפויה, קרי מהו היקף המוצרים הצפוי להימכר בפרק זמן מסויים שמצריכה התאמת הייצור לשיווק.
יחד עם זאת, כמו כל חוזה, אין בהכרח באמור בו כדי להעיד על טיב היחסים בין הצדדים, ועל כן יש לבחון את טיב היחסים בין הצדדים לאחר כריתת הסכם.